Pasiastość liści jęczmienia
Jest to choroba grzybowa występująca powszechnie na jęczmieniu ozimym i jarym we wszystkich rejonach ich uprawy. W ostatnich latach jej znaczenie gospodarcze stale wzrasta. Objawy porażenia występują na pojedynczych roślinach (nie płacami), najczęściej tuż przed kłoszeniem lub w czasie kłoszenia się roślin, najpierw na jęczmieniu ozimym, a nieco później na jarym. Początkowo u młodych roślin żółkną liście wzdłuż nerwów. Na liściach starszych roślin pojawiają się jasnożółte, następnie brunatniejące, podłużne smugi, często przechodzące na pochwy liściowe. Wreszcie smugi przybierają barwę szarawą, a liście rozrywają się na wąskie pasma i zasychają. Porażone rośliny często nie kłoszą się i mogą przedwcześnie zamierać. Jeżeli rośliny wydadzą kłosy, to ziarniaki w nich są zbrunatniałe i pomarszczone. Przy gwałtownym przebiegu choroby na początku rozwoju roślin giną one lub są skarłowaciałe i „rozetkowate”. Zapobieganie i zwalczanie. Najskuteczniejsze jest zaprawianie nasion jednym z następujących preparatów: Baytan (200 g/100 kg ziarna), Zaprawa Oxafun T (200 g/100 kg) lub Dithane M-45 (300 g/100 kg). Zasady i terminy zaprawiania jak przy zaprawianiu jęczmienia przeciwko głowni zwartej.