Żywiak chlebowiec
Jest to groźny szkodnik wszelkich produktów spożywczych w mieszkaniach i magazynach, powszechnie występujący w Polsce. Chrząszcze, długości 2—3 mm, mają ciało walcowate, rdzawobrązowawe, a ich pokrywy drobno punktowe są gęsto pokryte żółtawymi, prawie leżącymi włoskami. Larwa, długości 5 mm, jest mięsista, lekko zgięta, biaława, pokryta włoskami. Larwy atakują ziarno zbóż, produkty przemiału, pieczywo, suszone owoce i warzywa, zioła, przyprawy, herbatę, tytoń, skóry, kleje introligatorskie, stare książki i zbiory muzealne. W twardych produktach wygryzają kanaliki. Poza tym zanieczyszczają produkty odchodami i wylinkami. Chrząszcze żyją krótko i nie pobierają pokarmu. Rozwój żywiaka odbywa się w granicach temperatury od 12 do 35°C. W pomieszczeniach ogrzewanych rozwinąć się może 4—5 pokoleń w roku.