- Hurtownia jedzenia - gdzie zaopatrywać swoją restaurację, by zyskać przewagę?
- Jak wysłodki buraczane mokre mogą poprawić dietę Twojego konia?
- Nasiona inkrustowane – nowoczesne podejście do uprawy z doskonałymi efektami
- Rośliny do donic na tarasie – Najlepsze gatunki i aranżacje
- Sieczka dla konia: jak wspomaga trawienie i zdrowie układu pokarmowego?
Mącznik młynarek
Jest to chrząszcz długości 12—16 mm, o ciele wypukłym, początkowo słomkowożółtym, z czasem brązowiejącym i przybierającym niemal czarną barwę. Larwa, długości 25—30 mm, jasnobrązowa z trzema parami nóg, przypomina wyglądem drutowca. Zimują larwy, które przepoczwarczają się na wiosnę, zwykle poza miejscem stałego żerowania. Chrząszcze pojawiają się w czerwcu. Lot chrząszczy oraz składanie jaj odbywają się w nocy. Samice składają jaja do produktów spożywczych. Chrząszcze i larwy odżywiają się ziarnem zbóż, kaszą, płatkami owsianymi, otrębami, mąką, pieczywem, makaronami, słodem, a ponadto suszonym mięsem, mączką kostną, suszonymi i wędzonymi rybami, ziołami itp. Uszkadzają opakowania i gazę młyńską, a nawet skrzynie, belkowania. W ciągu roku rozwija się jedno pokolenie, dzięki czemu masowe pojawy mącznika zdarzają się bardzo rzadko.