Mączniak prawdziwy truskawki

Jest to choroba grzybowa, występująca dość powszechnie na plantacjach truskawek. W niektórych latach występuje w dużym nasileniu i wyrządza znaczne szkody, zwłaszcza w matecznikach. W razie silnego porażenia plantacji matecznych sadzonki nie wykształcają się lub po wykształceniu zamierają. Rozwojowi choroby sprzyjają chłodne noce i duże wahania temperatur w miesiącach letnich. Znajdujące się w uprawie odmiany truskawek wykazują zróżnicowaną podatność na patogena. Objawy chorobowe występują na liściach, kwiatach, owocach i rozłogach truskawek. Porażone liście przebarwiają się na kolor czerwonawy i zwijają ku górze. Na ich dolnej stronie występuje delikatny, mączysty nalot, złożony z zarodników konidialnych i grzybni. Zakażone liście są zahamowane we wzroście, zdeformowane i szybko obumierają. Porażone kwiaty również obumierają, nie zawiązując owoców. W razie porażenia owoców ich powierzchnia staje się nieco skórzasta. Charakterystyczny białoszary nalot występuje na wszystkich porażonych organach rośliny. Zapobieganie i zwalczanie. Najlepsze wyniki w zwalczaniu choroby uzyskuje się stosując następujące preparaty: Afugan 30 EC (1,0 1/ha), Karathane FN-57 (3,75 kg/ha) względnie Nimrod 25 EC (1,5—2,5 l/ha). Należy zużyć 2500 l cieczy roboczej na 1 ha plantacji. Plantacje produkcyjne opryskuje się na początku kwitnienia oraz zależnie od nasilenia choroby 2—3-krotnie po zbiorze owoców. Na plantacjach matecznych, które wymagają intensywniejszej ochrony, opryskiwania rozpoczynamy na początku kwitnienia i powtarzamy je 4-5-krotnie, w odstępach co 10 dni.