- Hurtownia jedzenia - gdzie zaopatrywać swoją restaurację, by zyskać przewagę?
- Jak wysłodki buraczane mokre mogą poprawić dietę Twojego konia?
- Nasiona inkrustowane – nowoczesne podejście do uprawy z doskonałymi efektami
- Rośliny do donic na tarasie – Najlepsze gatunki i aranżacje
- Sieczka dla konia: jak wspomaga trawienie i zdrowie układu pokarmowego?
Szara pleśń cebuli
Ta choroba grzybowa poraża rośliny w polu, a w przechowalniach jej objawy występują początkowo na szyjce cebuli. W miejscu tym łuski miękną i wyglądają jak ugotowane. Następnie porażone tkanki brunatnieją i gniją. Na gnijących częściach cebuli rozwija się gęsty, puszysty, szary nalot. Ponadto na powierzchni gnijących tkanek lub między łuskami pojawiają się drobne czarne, twarde grudki — przetrwalniki grzyba. Zgnilizna stopniowo obejmuje całą cebulę, a jej wnętrze staje się maziste. Choroba występuje w dużym nasileniu na cebulach niedosuszonych zaraz po zbiorze (lata deszczowe z bardzo wilgotną pogodą w okresie zbioru cebuli) oraz pochodzących z plantacji silnie porażonej przez mączniak rzekomy.