Brunatna plamistość liści pomidora

Ta choroba grzybowa występuje głównie na pomidorach szklarniowych, w polu tylko podczas długotrwałej wilgotnej pogody i nie wyrządza tu większych szkód. Silnemu rozwojowi choroby w szklarniach sprzyja osłabienie roślin, np. na skutek niedostatku światła w połączeniu z dużą wilgotnością. Toteż najłatwiej ulegają porażeniu jesienne pomidory szklarniowe. Objawy chorobowe mogą wystąpić już na początku kwitnienia roślin. Na górnej stronie liści pojawiają się początkowo niewielkie i żółtozielone plamy. Następnie przybierają one barwę brunatną, powiększają się stopniowo i zlewają, pokrywając coraz większą powierzchnię blaszki liściowej. W miejscu plam, na dolnej stronie liści, występuje szary nalot (zarodniki grzyba), który następnie brunatnieje i pokrywa często całą dolną stronę liści. Choroba opanowuje najpierw dolne liście, a następnie stopniowo coraz wyżej położone. Silnie porażone liście zamierają i zasychają, zwisając na roślinie. Wzrost roślin ulega zahamowaniu. Objawy porażenia mogą występować również na szypułkach kwiatowych i działkach kielicha, a nawet na owocach pomidora. Obniżka plonu w szklarniach może być znaczna. Zapobieganie i zwalczanie. Po zakończeniu zbiorów i usunięciu roślin oraz głębokim przekopaniu gleby należy przeprowadzić dezynfekcję szklarni. W tym celu opryskuje się ją dokładnie roztworem Formaliny technicznej 40 (0,5 1 Formaliny + 9,5 1 wody). Po odkażeniu wietrzy się szklarnię przez mniej więcej 10 dni. Zastępczo można odkazić szklarnię dwutlenkiem siarki, spalając na 100 m3 szklarni 1,5 kg siarki zmieszanej z nadmanganianem potasu lub saletrą albo polanej spirytusem denaturowanym. Gazować należy w ciągu 24 godzin w temperaturze 15—30°C. Przed gazowaniem szklarnię należy starannie uszczelnić, a po gazowaniu dokładnie wywietrzyć. Zwalczanie choroby polega na kilkakrotnym opryskiwaniu roślin (co 8—10 dni), począwszy od momentu wystąpienia pierwszych objawów porażenia, jednym z następujących preparatów: Bravo 500 (400—500 g/100 l), Dithane M-45 (200 g/100 l), Euparen (200 g/100l), Sadoplon 75 (400 g/100 l) lub Topsin M (70 g/100 l). Zalecane jest zaprawianie nasion: Dithane M-45 (2—5 g/kg), Zaprawą nasienną T (4 g/kg), Zaprawą nasienną T zawiesinową (2,5 g/kg) lub Zaprawą Funaben T (3 g/kg). Preparaty Euparen i Topsin M zastosowane w formie opryskiwań zwalczają równocześnie szarą pleśń na pomidorach.