- Hurtownia jedzenia - gdzie zaopatrywać swoją restaurację, by zyskać przewagę?
- Jak wysłodki buraczane mokre mogą poprawić dietę Twojego konia?
- Nasiona inkrustowane – nowoczesne podejście do uprawy z doskonałymi efektami
- Rośliny do donic na tarasie – Najlepsze gatunki i aranżacje
- Sieczka dla konia: jak wspomaga trawienie i zdrowie układu pokarmowego?
Brunatna zgnilizna owoców
Choroba ta również zakaża owoce w sadzie, ale rozprzestrzenia się dalej w przechowalni. Na owocach powstają brunatne, szybko powiększające się plamy, a na ich powierzchni białawoszare, pylące brodaweczki, ułożone współśrodkowo. Miąższ brunatnieje, całe owoce ulegają zgniliźnie, później zasychają i przekształcają się w mumie. W niskiej temperaturze owoce nie gniją, lecz stają się zupełnie czarne, błyszczące.