Szara pleśń na malinie

Przyczyną choroby jest powszechnie występujący w przyrodzie grzyb. W warunkach dużej wilgotności grzyb ten już od wczesnej wiosny poraża młode pędy malin, powodując w krótkim czasie ich zamieranie i zasychanie. Na porażonych pędach wykształcają się formy przetrwalnikowe grzyba, w postaci czarnych sklerot. Jest on również sprawcą powszechnie obserwowanej choroby owoców malin, zwanej szarą pleśnią. Jeżeli w okresie kwitnienia malin i dojrzewania owoców panuje pogoda deszczowa, może dojść do masowego porażenia i gnicia owoców. Pokrywają się one szarym nalotem grzybni i zarodników i są źródłem następnych infekcji. Zapobieganie i zwalczanie. Należy przestrzegać na plantacjach malin ogólnych zasad higieny i pielęgnacji, nie dopuszczać do zbytniego zagęszczenia roślin, natomiast po zbiorze owoców wycinać 2 letnie pędy i palić. Zabiegi te znacznie zmniejszają ryzyko masowego występowania szarej pleśni i innych chorób grzybowych. Uprawa malin przy drutach również ogranicza występowanie chorób na plantacji. Zabiegi chemiczne przeciwko szarej pleśni polegają na opryskiwaniu krzewów malin następującymi środkami grzybobójczymi: Benlate (2,25 kg/ha), Euparen (6,25 kg/ha), Ronilan lub Rowral (2,5 kg/ha). Zużywa się taką samą ilość cieczy roboczej na 1 ha plantacji, jak przy zwalczaniu zamierania pędów malin, tzn. 2500 l. Terminy opryskiwań są następujące: na początku kwitnienia, w pełni kwitnienia i pod koniec kwitnienia malin. Przerwy między zabiegami wynoszą 7 dni. Rowral należy stosować w odstępach 10 dniowych. Należy przestrzegać karencji. Do cieczy użytkowej trzeba dodać preparat zwiększający przyczepność, np. Citowett (0,025%) lub Sandovit koncentrat (0,015%). Częste stosowanie Benlate może spowodować uodpornienie się grzyba na ten preparat.