Opuchlak truskawkowiec

Chrząszcz z rodziny ryjkowcowatych, długości 10 mm, barwy szarej lub szarobrązowej, z rzadkimi włoskami na ciele. Na przedpleczu ma czarne brodawki, pokrywy bruzdkowane, a pręgi ziarnisto-garbkowane. Larwa, długości 14 mm, żółtawobiała z brązową głową. Zimują chrząszcze pod opadłymi liśćmi. Wiosną żerują pod osłoną nocy na pąkach i liściach truskawek, winorośli, brzoskwini, krzewach owocowych, różaneczniku, oraz na roślinach w inspektach i szklarniach. Liście wyżerają zatokowo wzdłuż brzegów. Jaja składane są do ziemi w pobliżu szyjki korzeniowej roślin. Najbardziej szkodliwe są larwy. Obgryzają korzenie wymienionych roślin, które wskutek tego marnieją i nierzadko przy większym nasileniu szkodnika — zamierają. Larwy po zakończonym żerowaniu przepoczwarczają się w glebie. Młode chrząszcze przebywają na roślinach żywicielskich do października. Następnie opuszczają je, schodząc na zimowanie. Na plantacjach występują jednocześnie i inne gatunki opuchlaków. Zapobieganie i zwalczanie. Wyłapywać chrząszcze za pomocą rowków chwytnych ze studzienkami. Przeciwko larwom stosować dogłebowo, najlepiej wczesną wiosną lub po zbiorze owoców, preparaty granulowane — Basudin 10 G lub Diazinon 10 G w dawce 80 kg/ha. Po rozsianiu preparat należy dobrze wymieszać z glebą. Oba preparaty skuteczne są także przeciwko pędrakom i drutowcom. Truskawki atakowane są ponadto przez inne szkodniki, jak: kwieciak malinowiec, mszyca truskawkowa korzeniowa, mszyca truskawkowa podlistna, opuchlak rudonóg, węgorek truskawkowiec, krocionóg. krwawoplamy, leń ogrodowy, leń marcowy, gryzonie polne
i inne.