- Hurtownia jedzenia - gdzie zaopatrywać swoją restaurację, by zyskać przewagę?
- Jak wysłodki buraczane mokre mogą poprawić dietę Twojego konia?
- Nasiona inkrustowane – nowoczesne podejście do uprawy z doskonałymi efektami
- Rośliny do donic na tarasie – Najlepsze gatunki i aranżacje
- Sieczka dla konia: jak wspomaga trawienie i zdrowie układu pokarmowego?
Zaraza ziemniaka
Grzyb zakaza bulwy w okresie wegetacji przez oczka, przetchlinki, a nawet nie uszkodzoną skórkę. W miejscach tych tworzą się ołowianoszare, nieco wgłębione plamy nieregularnego kształtu. Na przekroju porażonych bulw, bezpośrednio pod skórką, występują rdzawe, rozmyte plamy, które później brunatnieją. Przy silnym porażeniu plamy występują na całej powierzchni przekroju. Bulwy ulegają suchej zgniliźnie, najczęściej jednak są wtórnie porażane przez bakterie powodujące często masowe gnicie bulw i zapadanie kopców. Niska wilgotność powietrza i niska temperatura hamują rozprzestrzenianie się i rozwój choroby.