Bakterioza obwódkowa fasoli

Bakterioza ta obniża plon nasion i pogarsza ich jakość. Objawy chorobowe mogą występować już na liścieniach i łodyżkach siewek w postaci czerwonobrunatnych plamek. Silnie porażone siewki mają zahamowany wzrost, a ich wierzchołki często zamierają. Na liściach starszych roślin pojawiają się nieregularne, początkowo chlorotyczne, jakby tłuste plamy, które od środka stopniowo zasychają i brunatnieją. Plamy otoczone są żółtozieloną obwódką. Silnie porażone liście przedwcześnie opadają, a rośliny zamierają przed kwitnieniem. Na strąkach porażonych roślin występują okrągłe, początkowo ciemnozielone („tłuste”), później czerwonobrunatne, nieco wzniesione plamy, otoczone jaśniejszą obwódką. W okresie pogody deszczowej z plam na liściach, strąkach i pędach wydzielają się mętne krople śluzu, który po wyschnięciu tworzy białawy, błyszczący nalot. Na porażonych nasionach występują czerwone, nieregularne plamy. Silnie porażone nasiona są mniejsze i nieco zniekształcone. Niekiedy na silniej opanowanych przez chorobę plantacjach obserwuje się w okresie dojrzewania nasion rośliny sprawiające wrażenie ugotowanych. Rozwojowi choroby sprzyjają wysoka wilgotność i zbyt gęsty siew. Zapobieganie i zwalczanie. Należy siać niezbyt gęsto nasiona pochodzące ze zdrowych plantacji. Termiczne zaprawianie nasion przed siewem polega na ich przetrzymywaniu w wodzie o temperaturze 45°C przez 30 minut lub w wodzie o temperaturze 50°C przez 10 minut. Po zabiegu nasiona należy szybko ochłodzić. Zalecane jest opryskanie plantacji nasiennej fasoli z chwilą rozwinięcia się pierwszych liści Miedzianem 50 (3 kg/ha). Zabieg powtarza się 2—3-krotnie w odstępach 8-dniowych.