- Hurtownia jedzenia - gdzie zaopatrywać swoją restaurację, by zyskać przewagę?
- Jak wysłodki buraczane mokre mogą poprawić dietę Twojego konia?
- Nasiona inkrustowane – nowoczesne podejście do uprawy z doskonałymi efektami
- Rośliny do donic na tarasie – Najlepsze gatunki i aranżacje
- Sieczka dla konia: jak wspomaga trawienie i zdrowie układu pokarmowego?
Oparzelizna powierzchniowa, czyli chłodniowa jabłek
Jest to najgroźniejsza choroba jabłek przechowywanych w niskiej temperaturze, zwłaszcza w chłodniach. Za jej przyczynę uważa się substancje lotne wydzielane w tych warunkach przez owoce. Objawy występują najwyraźniej po przeniesieniu jabłek z chłodni łub przechowalni do pomieszczenia o wyższej temperaturze. Na powierzchni owoców pojawiają się rozległe, nieregularne, jasnobrunatne plamy przypominające oparzenia gorącą wodą. Plamy nie sięgają w głąb miąższu.