Wgryzka szczypiorka

Gąsienica, długości około 10 mm, ma na jasno-żółtawo-zielonym ciele czarne brodawki z krótkimi szczecinkami. Zimują motyle lub poczwarki w spękaniach kory drzew i w innych kryjówkach. Wczesną wiosną samice składają jaja pojedynczo u nasady liści cebuli, czosnku, pora lub szczypiorku. Wylęgłe gąsienice początkowo minują liście, a następnie wgryzają się do wewnątrz i zeskrobują miękisz. Tworzą się wskutek tego bezbarwne, wydłużone okienka. Ponadto obserwuje się zasychanie końców, a niekiedy całych liści. U porów mogą gnić liście sercowe. W ciągu okresu wegetacyjnego rozwijają się najczęściej dwa pokolenia. Gąsienice drugiego pokolenia są zwykle liczniejsze i uszkadzają starsze rośliny, żerując aż do jesieni. Przepoczwarczają się w siateczkowatych kokonach przyczepionych do liści. Gąsienice uszkadzają także kwiaty i zawiązujące się nasiona. Zapobieganie i zwalczanie. Siać lub sadzić rośliny cebulowe w glebę dobrze doprawioną i nawiezioną. W momencie wylęgania się gąsienic opryskać rośliny, zwłaszcza na plantacjach nasiennych, jednym z następujących preparatów: Bactospeine Jardin (3 l/ha), Owadofos płynny 50 (1 l/ha), Foschlor płynny 25 (3 l/ha), Metation E-50 (1 l/ha), Basudin 25 EC (1,0 l/ha) lub Gardona 24 EC (1,8 l/ha) lub Decis 2,5 EC (0,3 l/ha). Dla zwiększenia przyczepności cieczy dodać do 100 1 Citowett w ilości 25 ml lub Sandovit koncentrat w ilości 10—15 ml lub Iorovit w ilości 35 ml.