Głownia zwarta jęczmienia
Głownia zwarta jęczmienia występuje dość powszechnie we wszystkich rejonach uprawy tej rośliny. Obecnie szkodliwość jej jest niewielka ze względu na coraz powszechniejsze stosowanie zapraw chemicznych i prawidłową agrotechnikę. Objawy chorobowe występują wyłącznie na kłosach jęczmienia. Porażone przez grzyb kłoski wypełnione są brunatnoczarną masą zarodników, początkowo mazistą, później twardniejącą, i pokryte srebrzystoszarą, błyszczącą błonką powstałą z resztek plew oraz plewek. Pozostaje ona aż do całkowitego dojrzenia ziarn. Ości porażonego kłosa są zahamowane we wzroście i zniekształcone. Niekiedy pewna część kiosków w kłosie pozostaje zdrowa, na ogół jednak wszystkie ulegają porażeniu. Porażone kłosy pozostają w pochwach liściowych lub tylko częściowo wydostają się na zewnątrz. Liście i źdźbła porażonych roślin zachowują dłużej zieloną barwę niż u roślin zdrowych. Zapobieganie i zwalczanie. Zaleca się zaprawiać ziarno następującymi zaprawami: Baytan (200 g/100 kg ziarna), Vitavax (200 g/100 kg), Zaprawa Oxafun T (200 g/100 kg), Alentisan 30 (100 ml/100 kg + 2 1 wody). Ziarno o wilgotności do 17% można zaprawiać do 3 miesięcy przed siewem i przechowywać w warunkach zapewniających utrzymanie tej wilgotności. Suche ziarno zaprawiane Vitavaxem można przechowywać do 1 roku. Ziarno o wilgotności powyżej 17% należy zaprawiać tuż przed siewem.