Trojszyk ulec

Chrząszcz, długości 3—-4 mm, barwy brązowej, ma pokrywy bruzdkowane z rzędami punktów. Larwy są początkowo białe i miękkie, potem żółte, a następnie brązowe i sprężyste. Chrząszcze i larwy odżywiają się mąką i jej przetworami, kaszami, ziarnem zbóż, nasionami fasoli, grochu, suszonymi jarzynami, papryką, orzechami itp. Mąka, w której żerują chrząszcze, na brudnoszarą barwę i nieprzyjemny zapach, a ciasto z niej sporządzone jest nieelastyczne, gorzkie i bez zapachu. Ponieważ chrząszcze mogą przeżyć bez pożywienia długi okres, zwłaszcza w niższej temperaturze, istnieje możliwość rozwlekania tych szkodników wraz z przewożonymi produktami. Dostawszy się do magazynów, mogą się tam rozwijać i dać liczne potomstwo. Do rozwoju wymagają jednak temperatury powyżej 20°C. Obok trojszyka ulca występuje bardzo do niego zbliżony wyglądem trojszyk gryzący, który żywi się tymi samymi produktami spożywczymi, wyrządzając podobne szkody. Zwalczanie. W okresie zimowym wystarczy dokładnie wietrzyć magazyny, gdyż w temperaturze 0°C chrząszcze giną w ciągu 2—3 dni.