Gorzka zgnilizna owoców

Rozwój gorzkiej zgnilizny rozpoczyna się również w sadzie, w tym okresie jednak porażone przez grzyb owoce (głównie jabłka) mogą nie wykazywać żadnych objawów chorobowych. Typowe oznaki występują dopiero w przechowalni. Początkowo są to okrągłe, brunatne plamki, na brzegach jaśniejsze. Z czasem plamki stają się liczne i zlewają się w duże skupienia. Pod pokrywającą je skórką tworzą się rozmieszczone nieregularnie wypukłości różowawe lub kremowoszare. Porażone owoce gniją, a ich skórka brunatnieje i ulega pomarszczeniu. Miąższ sąsiadujący ze zgniłą tkanką ma charakterystyczny gorzki smak. Choroba może rozwijać się szybko nawet w stosunkowo niskiej temperaturze, np. w chłodniach. Większe szkody notuje się pod koniec przechowywania jabłek, kiedy osiągną one dojrzałość konsumpcyjną. Gorzka zgnilizna należy do najgroźniejszych chorób owoców w przechowalniach i może wyrządzać corocznie duże straty.