- Hurtownia jedzenia - gdzie zaopatrywać swoją restaurację, by zyskać przewagę?
- Jak wysłodki buraczane mokre mogą poprawić dietę Twojego konia?
- Nasiona inkrustowane – nowoczesne podejście do uprawy z doskonałymi efektami
- Rośliny do donic na tarasie – Najlepsze gatunki i aranżacje
- Sieczka dla konia: jak wspomaga trawienie i zdrowie układu pokarmowego?
Czarna zgnilizna owoców
Jest to choroba grzybowa porażająca owoce w sadzie. Plamy gnilne pojawiają się na owocach we wszystkich fazach ich rozwoju, najczęściej wokół skaleczeń i miejsc uszkodzonych przez owady lub wokół resztek kielicha. Plamy są pojedyncze, początkowo brunatne, następnie ciemnobrunatne. Pod skórką gnijącego owocu tworzą się koncentrycznie ułożone, drobne czarne brodaweczki. Gnijące owoce zasychają i ulegają mumifikacji.