Parch gruszy

Objawy tej choroby grzybowej występują na liściach, owocach i pędach gruszy (nawet kilkuletnich). Na ogół na dolnej stronie liści tworzą się małe, stopniowo powiększające się plamki oliwkowobrunatne, później brunatnoczarne, aksamitne. Plamy znajdują się najczęściej wzdłuż nerwu głównego i obejmują niekiedy ogonek liściowy. Silnie porażone liście przedwcześnie opadają. Plamy na zawiązkach owocowych i owocach gruszy są większe niż w wypadku parcha jabłoni, ciemnobrunatne. W miejscu plam tworzy się tkanka korkowa, a owoce rosnąc pękają. Silnie porażone zawiązki i owoce przedwcześnie opadają. Objawy tzw. późnego parcha gruszy występują na krótko przed zbiorem owoców łub dopiero w przechowalni w postaci licznych, niewielkich, brunatnych plamek. Plamy na pędach zielnych gruszy są początkowo podobne do plam na liściach, ale w miarę drewnienia pędów kora w miejscu plam pęka i łuszczy się, odsłaniając brodawkowate wzniesienia, tworzą się liczne rakowate rany. Grzyb zimuje na porażonych pędach i w pąkach oraz na opadłych liściach. Zapobieganie i zwalczanie. Metody i terminy zwalczania parcha gruszy są zbliżone do metod zwalczania parcha jabłoni. Szczególnie ważne są opryskiwania w okresie od początku wegetacji do opadania płatków kwiatowych. Zalecane preparaty są identyczne jak przy zwalczaniu parcha jabłoni.