Korkowatość korzeni pomidora

Jest to choroba grzybowa występująca głównie w szklarni, ale i na polu. Porażone rośliny pomidora są zahamowane we wzroście i słabo owocują. Objawy chorobowe występują na korzeniach, które przybierają barwę brunatną i pokrywają się dość grubą warstwą korka. Korek z czasem pęka, łuszczy się podłużnie i wykrusza. Drobne korzenie pomidorów często zamierają na skutek porażenia. Grzyb żyje w glebie na cząstkach organicznych. Zapobieganie i zwalczanie. Ziemię używaną do uprawy pomidora w szklarni należy odkazić za pomocą pary wodnej. Jeżeli nie ma możliwości parowania ziemi, to stosuje się preparat Basamid granulat (200 g/m3). W ostatnich latach wyhodowano odporne na korkowatość korzeni podkładki (oznaczone symbolami K, KV, KVF, KN), na których szczepi się odmiany wrażliwe. Chemiczne zwalczanie — jak zgorzeli podstawy łodyg.