- Hurtownia jedzenia - gdzie zaopatrywać swoją restaurację, by zyskać przewagę?
- Jak wysłodki buraczane mokre mogą poprawić dietę Twojego konia?
- Nasiona inkrustowane – nowoczesne podejście do uprawy z doskonałymi efektami
- Rośliny do donic na tarasie – Najlepsze gatunki i aranżacje
- Sieczka dla konia: jak wspomaga trawienie i zdrowie układu pokarmowego?
Chowacz czterozębny
Chrząszcz jest owalny, długości 2—3,5 mm, pokryty białymi i żółtymi łuskami. Na górnej stronie między pokrywami u ich nasady widoczna jest biała plamka, którą różni się ten gatunek od innych chowaczy. Larwa, długości do 4 mm, jest biała z głową szarobrunatną. Zimują chrząszcze w glebie, na plantacjach rzepaku pojawiają się wkrótce po wznowieniu przez niego wegetacji. Samice składają jaja w główny nerw liści (na dolnej stronie) i w łodygę. Po 6—11 dniach, zależnie od pogody, wylęgają się larwy, które drążą w łodydze chodniki w kierunku korzenia. Rozwój larw trwa 3—5 tygodni. Dorosła larwa- wygryza w pobliżu szyjki korzeniowej otwór, przez który wychodzi i przepoczwarcza się w glebie. Młode chrząszcze wychodzą w okresie dojrzewania rzepaku i wkrótce kryją się w glebie. Na zewnątrz rośliny nie widać śladów żerowania larw, ale pędy rośliny są osłabione i łamią się przy silniejszym wietrze.