Parch brzoskwini
Jest to jedna z groźniejszych chorób brzoskwiń i moreli. W latach o wilgotnej wiośnie może występować w bardzo dużym nasileniu, niszcząc znaczną część plonu. Objawy porażenia występują na pędach, liściach i owocach. Na pędach powstają jasnobrunatne, owalne plamy, które później powiększają się i ciemnieją. Kora pędów pęka i staje się „strupowata”. Na liściach występują niewyraźne, małe plamki o barwie jasnooliwkowej. Na niedojrzałych owocach pojawiają się małe, oliwkowe plamy stopniowo powiększające się i ciemniejące. W miarę wzrostu owoców plam przybywa. Występują one w skupieniach, zwykle na jednej stronie owocu. Skórka owoców w porażonym miejscu staje się szorstka, korkowacieje, a następnie często pęka. Zapobieganie i zwalczanie. Z metod agrotechnicznych dość duże znaczenie ma coroczne wiosenne prześwietlanie koron drzew. Zagęszczone bowiem korony wolniej wysychają po deszczu, a ponadto nie można ich dokładnie opryskać. Najskuteczniejsze są metody chemiczne. Pierwsze opryskiwanie należy wykonać tuż przed kwitnieniem drzew, następne w 2 tygodnie po kwitnieniu i powtórzyć dwukrotnie w odstępach 10—14-dniowych, zwłaszcza w okresie pogody deszczowej. Zalecany jest Kaptan zawiesinowy 50 lub Captan 50 W (3,0 kg/ha).