Rdza fasoli
Objawy tej choroby grzybowej występują głównie na liściach, w mniejszym stopniu na pędach i strąkach fasoli. Na liściach fasoli pojawiają się wczesnym latem żółtawe lub jasnobrunatne plamy. Nieco później na dolnej stronie liści powstają białawe, kubkowate wzniesienia z zarodnikami wiosennymi, a następnie w ciągu lata pojawiają się na liściach, pędach i strąkach małe, poduszeczkowate, żółtobrunatne skupienia zarodników letnich. Pod koniec okresu wegetacji w tych samych lub innych miejscach wytwarzają się brunatnoczarne, pylące skupienia zarodników zimowych. Silniejsze porażenie powoduje zniekształcenia strąków oraz przedwczesne zasychanie i zamieranie liści, na nawet całych roślin. Fasole tyczne, szczególnie odmiany późniejsze, są bardziej podatne na porażenie. Zapobieganie i zwalczanie. Zaleca się po zbiorach usunąć i zniszczyć wszystkie resztki porażonych roślin. Na polu, na którym silniej wystąpiła rdza, nie należy uprawiać fasoli w roku następnym. Z chwilą wystąpienia pierwszych objawów porażenia na liściach opryskuje się rośliny Dithane M-45 (1,2 kg/ha) lub Penncozebem 80 WP (1,2 kg/ha). W zależności od pogody zabieg powtarza się kilkakrotnie w odstępach 7—10-dniowych.