Tuszel makowiec

Jest to chrząszcz z długim ryjkiem, podobny do chowaczy występujących na rzepakach, długości około 3,5 mm, barwy czarnej, z dwiema jasnymi plamkami u nasady i na końcu szarobrunatnych pokryw. Larwy są beznogie, jasnożółte, z ciemną głową. Chrząszcze zjadają młodą tkankę liści i łodyg. Groźniejsze są jednak larwy, które wygryzają głębokie rany w głównym korzeniu maku. Jedna larwa może zniszczyć młodą roślinę. Zahamowanie wzrostu roślin starszych mogą spowodować 3 larwy, a 5 larw powoduje już więdnięcie roślin. Silne uszkodzenie korzenia w pobliżu szyjki jest najczęściej przyczyną łamania się roślin. Zimują chrząszcze, które wczesną wiosną pojawiają się na maku. Samice składają jaja do gleby, a wylęgłe larwy żerują na korzeniach. Larwy przepoczwarczają się na początku lipca, w sierpniu zaś pojawiają się chrząszcze, które po krótkim żerowaniu zapadają w sen zimowy. Zapobieganie i zwalczanie. Należy stosować prawidłową agrotechnikę (wybór odpowiedniego miejsca pod plantację, właściwa rozstawa roślin). Po stwierdzeniu obecności chrząszczy tuszela makowca lub uszkodzeń na młodych roślinach należy opylić rośliny Gamakaibatoxem pylistym (25 kg/ha) lub Basudinem 25 EC (1 l/ha).