- Hurtownia jedzenia - gdzie zaopatrywać swoją restaurację, by zyskać przewagę?
- Jak wysłodki buraczane mokre mogą poprawić dietę Twojego konia?
- Nasiona inkrustowane – nowoczesne podejście do uprawy z doskonałymi efektami
- Rośliny do donic na tarasie – Najlepsze gatunki i aranżacje
- Sieczka dla konia: jak wspomaga trawienie i zdrowie układu pokarmowego?
Zgnilizna twardzikowa na buraku
Na powierzchni korzeni buraka pojawia się biały, puszysty nalot, wśród którego widoczne są ciemne grudki o średnicy do 1 cm. Są to przetrwalniki grzyba. Porażone tkanki stają się wodniste i gniją, wydzielając nieprzyjemny zapach. Do przechowalni i kopców grzyb dostaje się wraz z ziemią oraz zakażonymi w polu korzeniami buraka. Choroba rozprzestrzenia się dalej ogniskami przy stykaniu się korzeni chorych ze zdrowymi. Wysoka temperatura oraz duża wilgotność w kopcach i przechowalniach sprzyjają silnemu jej rozwojowi.