- Hurtownia jedzenia - gdzie zaopatrywać swoją restaurację, by zyskać przewagę?
- Jak wysłodki buraczane mokre mogą poprawić dietę Twojego konia?
- Nasiona inkrustowane – nowoczesne podejście do uprawy z doskonałymi efektami
- Rośliny do donic na tarasie – Najlepsze gatunki i aranżacje
- Sieczka dla konia: jak wspomaga trawienie i zdrowie układu pokarmowego?
Bakteryjna zgnilizna śluzowa buraka
Choroba poraża rośliny w polu i rozwija się dalej w kopcach i przechowalniach. W okresie wegetacji zwykle tylko koniec korzenia głównego, tzw. ogon, mięknie i przybiera barwę brunatną lub szarosiną. Po wykopaniu buraków porażone części zasychają, marszczą się i twardnieją. Dalsze procesy chorobowe przebiegają w przechowalniach, kopcach lub składach przy cukrowniach. Całe korzenie szybko gniją, a na ich powierzchni pojawiają się krople śluzu zawierające bakterie. Zdrowe korzenie zakażają się przy zetknięciu z chorymi, najczęściej poprzez rany. W wysokiej temperaturze i dużej wilgotności choroba rozprzestrzenia się bardzo szybko opanowując wkrótce cały kopiec.