Zielona pleśń na cebuli

Na powierzchni cebul tworzy się zielonkawy nalot, a cebule ulegają suchej zgniliźnie. Grzyb poraża głównie cebule uszkodzone mechanicznie lub przez szkodniki, nadmarznięte lub porażone przez inne choroby, np. przez szarą pleśń. Zapobieganie chorobom cebuli podczas przechowywania. Cebuli przeznaczonej do przechowywania nie wolno nadmiernie nawozić azotem, gdyż łatwiej podlega chorobom przechowalniczym. Cebule należy zebrać po całkowitym dojrzeniu i przed złożeniem do przechowalni dobrze je dosuszyć: w warunkach naturalnych w ciągu około 2 tygodni lub w suszarni w temperaturze do 49°C przez 2 dni. Suchego szczypioru nie można obcinać za nisko, aby nie uszkodzić szyjki cebuli. Dosuszone cebule sortuje się przed złożeniem w przechowalni, odrzucając chore, uszkodzone, nadmarznięte i z grubymi szyjkami. Cebule układa się w przechowalni cienką warstwą, lepiej jednak umieszczać je w skrzynkach żeberkowych. W pomieszczeniu utrzymuje się temperaturę od 0 do 1°C i wilgotność 65—70%. Przechowalnie cebuli wymagają częstego wietrzenia.