Głownia pyłkowa owsa

i wierzchołki liści brunatnieją. W ukazujących się wiechach widoczne są kioski całkowicie zniszczone i zmienione w masę ciemnych, pylistych zarodników. Wiechy mają barwę brunatnoszarą, są skupione i wyprostowane. Niekiedy tylko dolne kłoski są porażone, a górne pozostają zdrowe. Głownia pyłkowa występuje we wszystkich rejonach uprawy owsa. Jest to bardzo groźna choroba, jednak jej szkodliwość jest obecnie na ogół niewielka dzięki coraz powszechniejszemu zaprawianiu materiałów siewnych. Chłodna wiosna i zbyt głęboki siew sprzyjają rozwojowi choroby. Zapobieganie i zwalczanie. Polega ono przede wszystkim na chemicznym zaprawianiu ziarna: Dithane M-45 (300 g/100 kg ziarna), Zaprawą Oxafun T (300 g/100 kg), Baytan (200 g/100 kg), Alentisanem 30 (150 ml/100 kg + + 1 l wody) lub Zaprawą Funaben T (300 g/100 kg + 0,9—1,2 l wody). Zasady i terminy zaprawiania są identyczne jak przy zaprawianiu ziarna jęczmienia.