Sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców pomidora

Jest to choroba niepasożytnicza spowodowana, prawdopodobnie, okresowym niedoborem wody. Za jedną z przyczyn występowania choroby uważa się również niedobór wapnia w tkankach rośliny. Choroba występuje najczęściej w szklarni, szczególnie na pomidorach uprawianych na stołach i w doniczkach. Spotykana jest również w polu. Na wierzchołkach owoców występują początkowo niewielkie, okrągławe, nieco wgłębione, szarawe plamy. Plamy stopniowo powiększają się, zapadają i przybierają ciemnoszarą barwę. Skórka owocu na brzegach plam ulega pomarszczeniu. Plamy mogą obejmować nawet połowę owocu i wystąpić na większości owoców w gronie. Zapobieganie i zwalczanie. Należy roślinom dostarczać regularnie wodę, przy nawożeniu stosować poszczególne składniki pokarmowe w odpowiednim stosunku, opryskiwać rośliny saletrą wapniową.