Ospowatość śliwy, czyli szarka

Jest to choroba wirusowa. Objawy chorobowe występują na liściach i owocach. Na liściach powstają chlorotyczne, rozlane pierścienie, paski lub plamy. Silnie porażone drzewo ma jaśniejszy, chlorotyczny wygląd. Na owocach jeszcze zielonych, które dopiero zaczynają dojrzewać, pojawiają się ciemnogranatowe plamy. Miąższ w miejscu plam zapada się w miarę dojrzewania owocu, jest brunatnoczerwony i gąbczasty. Brunatnoczerwone plamy mogą występować na pestkach. Porażone owoce przedwcześnie dojrzewają i opadają. Są one niesmaczne i nie mają żadnej wartości handlowej. Obniżka plonu może dochodzić do 50—70%. Zapobieganie i zwalczanie. Jedyną skuteczną metodą zapobiegającą rozprzestrzenianiu się choroby jest wycinanie chorych drzew. Intensywne zwalczanie mszyc, które przenoszą wirus powodujący chorobę, również ogranicza jej rozszerzanie się.