- Hurtownia jedzenia - gdzie zaopatrywać swoją restaurację, by zyskać przewagę?
- Jak wysłodki buraczane mokre mogą poprawić dietę Twojego konia?
- Nasiona inkrustowane – nowoczesne podejście do uprawy z doskonałymi efektami
- Rośliny do donic na tarasie – Najlepsze gatunki i aranżacje
- Sieczka dla konia: jak wspomaga trawienie i zdrowie układu pokarmowego?
Ospowatość śliwy, czyli szarka
Jest to choroba wirusowa. Objawy chorobowe występują na liściach i owocach. Na liściach powstają chlorotyczne, rozlane pierścienie, paski lub plamy. Silnie porażone drzewo ma jaśniejszy, chlorotyczny wygląd. Na owocach jeszcze zielonych, które dopiero zaczynają dojrzewać, pojawiają się ciemnogranatowe plamy. Miąższ w miejscu plam zapada się w miarę dojrzewania owocu, jest brunatnoczerwony i gąbczasty. Brunatnoczerwone plamy mogą występować na pestkach. Porażone owoce przedwcześnie dojrzewają i opadają. Są one niesmaczne i nie mają żadnej wartości handlowej. Obniżka plonu może dochodzić do 50—70%. Zapobieganie i zwalczanie. Jedyną skuteczną metodą zapobiegającą rozprzestrzenianiu się choroby jest wycinanie chorych drzew. Intensywne zwalczanie mszyc, które przenoszą wirus powodujący chorobę, również ogranicza jej rozszerzanie się.